Cookies

Få mest muligt ud af din træning med sund og nærende kost

21-10-2019 13:30 |  AtletikOgMotion |  CMS Admin
Det kan være svært at gennemskue, om du får for lidt eller for meget mad. Der florerer mange myter om, hvad der er det bedste for kroppen at spise og drikke, hvis man ønsker at give kroppen det bedste udgangspunkt i forbindelse med træning. Når du dyrker sport og træner kroppen, har den brug for de rigtige næringsstoffer til at kunne yde sit bedste og til at restituere efter træning. 

Rigtig kost giver muskler og energi  
At have en sund kost sideløbende med sin træning er vigtigt for at man overhoved får noget positivt ud af træningen. Man skal tilrettelægge sin kost alt efter hvor meget og hvad man træner. Er ens træning meget kort, men intens eller omvendt bruger kroppen sine resurser forskelligt. Det er vigtigt at man ikke spiser for lidt, for så tager kroppen af ens muskler og andre lagre, som man har brug for, for at have energi til en helt normal hverdag. 
Det er vigtigt man indtager nok kulhydrater før og under træningen. Kulhydrater omsættes mere effektivt til energi end fedt og protein. Det betyder, at man kan præstere på et højere niveau, hvis man har sørget for, at ens krop har massere af energi. Endnu bedre er det at indtage langsomt-optagelige kulhydrater, såsom pasta, havregryn, rugbrød og kartofler, i god tid før man skal træne. 

Kroppens vigtigste byggekomponenter er proteiner. Folk er der meget fysisk aktive, har dog et højere behov for protein end moderat aktive mennesker. Men da mange fysisk aktive mennesker også spiser mere, da de har brug for mere energi, er de også tilbøjelige til at få den nødvendige mængde ekstra protein. Flere tror proteinpulver er vejen frem når man træner, det er god ikke tilfældet for de fleste, hvis de søger for at få nok igennem kosten, er det langt fra nødvendigt at indtage mere. Proteinskal først og fremmest stamme fra din kost. 

Kosttilskud kan være nødvendigt  
Der findes en lang række kosttilskud, som kan være gode at tage, hvis man ikke får nok igennem sin kost. Kreation giver foreksempel mere eksplosionsenergi. De første 15 til 20 sekunder af fysisk aktivitet af maksimal intensitet, henter kroppen energi fra kreatinfosfat, der er en særlig effektiv og eksplosiv energikilde, som gør, at man kan yde på særlig højt niveau. Man får især kreatin igennem fisk, som yderligere giver sunde olier til kroppens led. Kroppen danner selv kreatin, så kosttilskuddet er kun relevant hvis lagrene ikke allerede er fyldte. 

Pre-workout er kosttilskud, som man kan indtage kort inden sin træning. Pre-workout er med til at optimere dit træningspas, da det giver et næsten øjeblikkeligt energiboost. Den ekstra gør, at du kan presse dig selv hårdere, hvilket gør træningen langt mere effektiv. Det øger stofskiftet, hvilket er godt, hvis man ønsker en høj fedtforbrænding. Det forbedrer udholdenheden og øger energiniveauet. Der findes mange forskellige kvaliteter og slags, vælg det bedste og i den rigtige mængde. 
Man skal selvfølgelig også have styr på sine vitaminer, mineraler og indtage nok væske. Der findes et utal af kosttilskud, som alle enten gavner eller løber lige igennem kroppen. 

Et sundt perspektiv udefra 
Træning er ikke tvang, det handler bare om den rigtige motivation. Træningen bliver ofte langt bedre, når kosten er planlagt efter træningen. Man kan læse en masse på nettet, men det er ikke altid til at finde hoved og hale i. Vi er hver især forskellige og dermed også vores kroppe, træningsmængde og -program.
Hvis man virkelig ønsker at kaste sig over en kostplan og blive mere dedikeret til sin træning, kan det være en god ide at tage fat i en ekstern person. 

Personen kan eventuelt være din læge eller en online personlig træner. Der er mange muligheder for vejledning, det er bare at tage snakken og i fællesskab finde en løsning. Det er ikke altid den person man finder i første huk, som kan opfylde ens krav til resultat og behov. Det ville være en fordel at finde en, som både vil være med til at planlægge træningen og kosten, så der kommer dem bedst mulige harmoni.    








Vidste du at...



Gå til shop - tilkøb til din klub >>

 


Delete item?